nederlands

De zondag heilig?


Nieuwsbericht van woensdag, 11 maart 2009

Persoonlijk vond (en vind) ik de avondwedstrijden altijd het leukst om te bezoeken. 's Avonds laat, donker, stadionlichten aan en een avondje stappen in het vooruitzicht zorgden altijd voor een extra lading aan sfeer en emotie. En als ik zo om mij heen keek gold dat niet alleen voor mij. En daar kwam bij, het leek ook altijd dat de FC vaker won op zaterdagavond dan op een zondagmiddag. Dankzij de invoering van Eredivisie Live (die ik trouwens snel heb ingeruild voor een Sport1 abo) is het vaste tijdstip van zondagmiddag half 3 niet heilig meer. Zo ook komende wedstrijd tegen Roda JC: vrijdagavond kwart voor negen. Tijd om eens uit te zoeken wat de FC presteert op de verschillende dagen van de week.

In de tijd dat ik nog naar het stadion ging hadden mijn maat en ik eigenlijk elke zaterdagavond wedstrijd dezelfde discussie. Ik vond dat alle wedstrijden op een zaterdagavond gespeeld moest worden, hij vond de zondag toch een beter tijdstip. Ook het gevoel wat ik had dat de FC op zaterdagavond thuis beter presteerde dan op andere dagen kwam altijd ter sprake. Maar echt uitgezocht had ik het nooit, tot nu.

[fcgch]column|spot0004|xml|510|360[/fcgch]

Zoals je ziet zijn de thuiswedstrijden op de zaterdag (die per definitie altijd in de avond worden gespeeld) inderdaad het meest effectief. Een winstpercentage van bijna 62%, ruim meer dan op een zondag. Had ik tóch gelijk 

  • Niet opgenomen in de grafiek maar toch ook het vermelden waard.
  • Op zaterdag wordt maar 1 op de 6 thuiswedstrijden daadwerkelijk verloren. Op een "normale" zondag staat het gemiddelde toch al snel op een kwart.
  • De vrijdag is de minst voorspelbare dag voor een thuiswedstrijd. Zowel de kans op winst, gelijkspel of verlies staat op 1 op 3.
  • Donderdag thuis is funest: 60% van de wedstrijden wordt verloren.
  • Donderdag uit is echter voor uitwedstrijden weer het best: 40% van de wedstrijden wordt gewonnen. Op een zaterdag of een zondag is dat percentage ongeveer 26%.

Ooit liet de FC onder zijn supporters uitzoeken waar de voorkeur naar uit ging: bleef de FC als vanouds op zondagmiddag voetballen of zou de zaterdag toch een betere optie zijn. Ik ben rijkelijk laat met deze statistieken, en mijn stadionbezoek is drastisch verminderd tot 3 keer per jaar maar ik had het wel geweten. Naast de grotere beleving, het extra aan sfeer biedt de zaterdagavond ook nog eens meer punten.

Als basis voor de statistieken zijn alleen competitiewedstrijden opgenomen.

Laurens