nederlands

Winstpercentage Euroborg en Stadion Oosterpark


Geplaatst op woensdag, 3 september 2014

We zien de Euroborg graag als een onneembare vesting. En dat beeld werd versterkt door de eerste reeks wedstrijden na de ingebruikname. Van alle wedstrijden na de winterstop van het seizoen 2005/2006 wist alleen PSV een bekerwedstrijd in de Euroborg te winnen. In de Eredivisie en de nacompetitie bleef FC Groningen ongeslagen. En in het seizoen daarop werd pas in de 9e thuiswedstrijd verloren.

Maar we zijn nu een aantal seizoenen verder. Tijd om te kijken of de winstpercentages in de Euroborg hoger liggen dan in Stadion Oosterpark. We hebben besloten om als basis voor deze vergelijking alleen die clubs te selecteren die in zowel het Oosterpark als in de Euroborg minimaal 8 keer een Eredivisie wedstrijd hebben mogen spelen. En dat levert het volgende resultaat.

Zoals je ziet zijn er zowel positieve (Ajax) als negatieve (FC Twente) uitschieters. Maar het totaalplaatje leert ons dat de winstpercentage in de Euroborg voor Eredivsiewedstrijden 10% hoger ligt dan die in het Oosterpark (per de datum van 3 september 2014).

Bovenstaande grafiek zal na iedere wedstrijd real-time worden bijgewerkt.